Facebookpixel

Thy Mention Gospel Choir

Life Line Gospel Choir maakt deel uit van Thy Mention Gospel Choir. Dit bestaat uit Friendship Gospel Choir, Alive Gospel Choir uit Nieuwegein, Life Line Gospel Choir uit Zoetermeer en een selectie zangers/zangeressen/solisten uit The Rainbow Singers.
De koren repeteren ieder op hun eigen locatie. Het repetoire is gedeeld, waardoor optredens zowel per koor als ook als geheel uitgevoerd kunnen worden. Zo kan een Black American Gospel concert variëren van 20 tot 150 zangers, net wat er voor dat optreden gewenst is!

Dit geeft als lid van het koor het grote voordeel dat je ook kosteloos bij een van de zusterkoren mee kunt zingen als je een keer verhinderd bent en ook regelmatig met andere mensen op kunt treden!

Ontstaan Black American Gospel Music

Gospel muziek is een vorm van zwarte Amerikaanse muziek, afgeleid van kerkdiensten van spirituals en bluesmuziek. Gospelmuziek verspreidde zich door songpublicaties, concerten, opnames en radio- en t.v.uitzendingen van kerkdiensten vanaf de 30-er jaren. De belangrijkste stimulator voor "zwarte" gospelmuziek lijkt de opkomst van de Pinkstergemeentes aan het einde van de 19e eeuw te zijn geweest. Opnamen van preken van dominees van de Pinkstergemeente waren erg populair onder de zwarte Amerikanen in de 20-er jaren, en aanhoudend werden deze preken, onder begeleiding van koren en musici, waarbij de gemeente enthousiast meedeed, uitgezonden, zodat uiteindelijk de zwarte gospel (god-spell betekent letterlijk "goed verhaal") ook het blanke publiek bereikte.

De stemmen van de predikers van de zwarte gospel werden uiteraard beïnvloed door de seculiere zangers en omgekeerd. Onder verwijzing naar de bijbeltekst uit psalmen, 150 "Alles wat ademt, looft de Heer" verwelkomden de Pinkstergemeentes piano's, orgels, banjo's, gitaren, andere snaarinstrumenten en een beetje koper in hun diensten. Koren lieten vaak de extremen van het bereik van de vrouwelijke stem horen, als tegenwicht voor de predikant. Geïmproviseerde, verhalende passages en extravagante expressiviteit karakteriseren zwarte gospelmuziek. Andere vormen van gospelmuziek laten straatpredikanten zien, die zichzelf begeleiden op de akoestische gitaar, individuele artiesten met hun bands en a capella zingende mannelijke kwartetten.

Onder de belangrijkste vertolkers van de zwarte gospel waren de componist van "Precious Lord" Thomas A. Dorsey, Dominee C.A. Tindley, componist van "I'll Overcome", het latere "We Shall Overcome", volkslied van de Amerikaanse beweging voor de burgerrechten, Sister Rosetta Tharpe, die de gospel naar nachtclubs en concertzalen bracht in de 30-er jaren, Mahalia Jackson (1911-1972), die een internationale beroemdheid werd, en de Soul Stirrers, met de later populaire zanger Sam Cooke en Andrae Crouch in de 70-er jaren.

Ontstaan Life Line Gospel Choir

Op 18 juni 1997 werd Black American Gospel choir 'Life Line' opgericht. Het begon allemaal in 1995 met een workshop Black Gospel onder leiding van Edith Casteleyn. Tijdens zo'n workshop worden in één week, tijdens twee avonden en de zaterdagmiddag, onder begeleiding van een band ongeveer twintig Black Gospelnummers ingestudeerd. Op zaterdagavond wordt dan een concert gegeven, waarin het resultaat van deze workshop wordt gepresenteerd aan het publiek.

De eerste workshop werd druk bezocht en in november 1996 volgde weer een workshop die nog succesvoller bleek te zijn dan de eerste. Toen al gingen er stemmen op om in Katwijk een Black American Gospel Choir op te richten. Zangers genoeg, maar nog geen choirdirector of band. Tijdens de workshop in 1996 werd aan Edith Casteleyn gevraagd of zij wilde meewerken aan de oprichting van Life Line. Zij moest daarover nadenken; met drie andere Black American Gospelkoren had zij het al druk genoeg. Het enthousiasme van de deelnemers werkte aanstekelijk en Edith gaf "groen licht".

Edith Casteleyn kwam naar Katwijk en in 1997 is "Life Line" geboren. Een koor met enthousiaste mensen, niet alleen uit Katwijk maar uit de hele Duin- en Bollenstreek. De naam Life Line (reddingslijn) refereert aan het visserijverleden van Katwijk maar kreeg door het koor een nieuwe betekenis. 'Life Line' wil de reddingslijn uitgooien naar iedereen die het geloof in God zoekt of nieuw leven in wil blazen.

Door de jaren heen kwamen de leden steeds verder weg vandaan om ook meegenomen te worden met de opzwepende en inspirerende songs. Vanaf januari 2016 repeteert Life Line in Zoetermeer, vanuit welke regio ook veel huidige leden komen.

Life Line is door de jaren te gast geweest bij zeer uiteenlopende optredens; van tentdiensten tot theater, van 'Sterren dansen op het ijs' tot kerkdiensten.

lifelinegospelchoir@yahoo.com --- © Life Line Gospel Choir 2019 ---
Terug naar boven